EM i Tromsø 2015

Da EM i Tromsø gikk av stabelen i 2015 var det første gang siden 1969 at det ble avholdt et internasjonalt mesterskap i bridge her til lands. Begivenheten fant sted i Mackhallen, som året før hadde huset sjakk-mesterskap, men som nå ble fylt av et par tusen bridgespillere fra hele verden. Turneringene begynte 26. juni og ble avsluttet den 17. juli.

Det europeiske bridgeforbundet (EBL)

Det er Det europeiske bridgeforbundet (forkortet til EBL) som bestemte at Tromsø skulle bli vertsby for EM i 2015. EBL ble for øvrig dannet i 1947 og har sitt hovedkontor i den sveitsiske byen Lausanne. Innunder EBL finner du hele 49 medlemsland, noe som til sammen gir rundt 400 000 bridgespillere. De to landene med flest bridgespillere er Frankrike og Nederland. Visste du forresten at bridge, sammen med sjakk, har blitt anerkjent av IOC (Den internasjonale olympiske komite) som såkalt tankesport?

Bridge-EM i Mackhallen

Mackhallen i Nordens Paris, Tromsø, var altså stedet der et par tusen bridgespillere fra fjern og nær samlet seg for turneringer, mesterskap og sidespill. Klassene som ble spilt var åpent-EM og ungdoms-EM, og i tillegg ble det avholdt en internasjonal juniorfestival.

Medaljer ble delt ut innen mixed, åpne, kvinner og veteran lag samt mixed, åpne, kvinner og veteran par. Kvalifikasjonsrundene gikk fra en til to dager etterfulgt av finalespill. Spillere kunne både spille for lag og par.

Det nederlandske laget med det klingende navnet White House tok hjem gullet i mixed lag. I åpne par var det franske vinnere og den høythengende gullmedaljen i Marit Sveaas Open Pairs ble hentet hjem av de to nederlenderne Tobias Polak og Tom Van Overbeeke. Det var flere norske og svært dyktige bridgespillere med denne gangen også, men ingen av dem havnet på palleplass i dette mesterskapet.

Litt kuriosa i forbindelse med EM i Tromsø 2015

EM i bridge fant altså sted i Mackhallen i Tromsø, som året før hadde vært åsted for sjakk-OL. Da gjorde byen og hallen det så bra at de senere ble kåret til verdens beste by for sjakkarrangementer. Til tross for at dette bridge mesterskapet er et EM, altså et europamesterskap, er det et åpent EM. Dette tillater så at spillere som ikke hører til i Europa kan melde seg på, og dermed kom det utøvere av bridge fra hele 30 ikke-europeiske land! Så lenge mesterskapet varte ble det spilt nesten 13 000 spill i hallen hver eneste dag og det ble tatt i bruk ikke mindre enn 14 000 kortstokker.

Marit Sveaas Open Pairs

Marit Sveaas var moren til investor Christen Sveaas. Nå avdøde Marit var en svært dyktig bridgespiller og for å hedre hennes minne har sønnen, i samarbeid med NBF, blitt enige om å arrangere en minneturnering. Denne minneturneringen skal avholdes i 20 år, det vil si så lenge NBF klarer å få sponset 350 000 kroner som er like mye som summen Christen Sveaas vil bidra med hvert år.

Fra og med 2016 vil denne turneringen komme etter Åpent NM Monrad lag og arrangørene lover en rekke premier både til alle vinnere. Og disse kan det bli en del av da det både skal kåres beste nybegynnerpar, beste damepar, beste veteranpar og mye mer.

Privacy Policy