Hva er bridge

Bridge, som er navnet på et kortspill som av selveste IOC er karakterisert som en tankesport (sammen med sjakk), har en litt uklar opprinnelse. Første gang det nevnes er i år 1529, mens andre igjen mener at det var britiske soldater som deltok i Krimkrigen (1854-1856) som oppfant spillet. Navnet skulle visstnok være hentet fra broen ved navn Galata Bridge, som soldatene måtte krysse både titt og ofte. For ordens skyld lå denne broen i Istanbul, der britene var stasjonert.

Bridge i Europa og Amerika

Kortspillet dukket opp i både Europa og Amerika rundt 1890 og den versjonen som spilles i dag så dagens lys i 1925. Da hadde Harold S. Franklin laget et sett med regler, som gjorde spillet til en stor suksess. Her er noen fakta om bridge som du kanskje ikke kjente til fra før:

  • Det aller første bridgemagasinet i verden ble grunnlagt av Ely Culbertson i 1929
  • Han skrev «Blå Bok» i 1930
  • I 1932 ble de internasjonale lovene godkjent av Amerika, England og Frankrike
  • I Englands hovedstad London er det turneringer i bridge mellom Over- og Underhuset
  • Det finnes cirka 500 000 bridgespillere i Norge
  • Bill Gates, grunnleggeren av Microsoft og verdens rikeste mann er en meget god bridgespiller som har deltatt i VM for Mix-par

Kortspillet bridge

I bridge er det fire spillere som utgjør to par. Kortstokken benyttes uten jokere og hver spiller får dermed 13 kort på hånden. Den første delen av spillet kalles meldedelen og den andre er selve spilldelen. I den første delen avgjøres det hvem som skal spille kontrakten, antall stikk og hva som er trumf. Etterpå regnes det ut poeng, og dette baserer seg på hvor stor kontrakten er og om den ble vunnet eller tapt. Den delen som kalles spilldelen blir avsluttet når alle de 13 stikkene er spilt og fordelt mellom parene.

Bridge i turneringer

Bridge er ikke bare et kortspill som spilles i selskaper eller når kloke hoder møtes hjemme hos hverandre. I dette kortspillet konkurrer man om gullmedaljer innenfor nasjonale turneringer, det er europamesterskap og verdensmesterskap, blant annet. VM har faktisk blitt arrangert siden 1950 og ti år senere startet de med OL. I turneringene så handler det både om lag og om par.

Norge har hevdet seg godt innenfor denne konkurranseformen og vi har flere gode plasseringer å vise til. I 2007 ble vi verdensmestre og året etter tok vi topplasseringen i EM. Samme år ble tankesportlekene arrangert for første gang i Beijing og da ble Norge beste nasjon. Vi tok gull for lag i klassen U28 og Tor Hellnes hentet hjem en gullmedalje i herreklassen. Norge har også fire gullmedaljer i EM for juniorer. Da gikk vi til topps i 1980, 1990, 1996 og 2000.

Norsk Bridgeforbund samler rundt 11 000 spillere og arrangerer festivaler og turneringer året rundt. De holder også kurs på ulike nivåer, det er nemlig ikke gjort i en håndvending å bli en god bridgespiller, og de arrangerer også leirer for unge mennesker som vil utfordre hjernen med bridgespill.

Privacy Policy