NM for klubblag i bridge

Norsk Bridgeforbund, som ble dannet i 1932, består av ikke mindre enn 341 medlemsklubber godt fordelt over hele landet. Hvert år arrangeres det NM for klubblag.

Slik arrangeres NM for klubblag

I NM for klubblag er det altså klubbene som spiller mot hverandre og arrangementet går på rundgang. Det er ingen begrensinger for hvor mange lag en klubb kan stille med, men alle som spiller på disse lagene må være medlem av den aktuelle klubben. De innledende rundene frem til finalen arrangeres først lokal og dermed avholdes kampene i privat regi. Det er lokale lag som møter hverandre, slik at reiseveien til å begynne med ikke er så lang. Videre utover i rundene utvides det geografiske området for hvor motstanderne kommer fra og i den aller siste runden kan man møte klubber fra motsatt kant av landet fra der man selv holder til.

Når det er tid for finalen er det altså en klubb som har påtatt seg ansvar for denne og de ordner med ulike ting, som blant annet spillelokale og overnatting for de tilreisende. Finalen spilles i overgangen mai / juni og foregår fra en torsdag morgen til enten lørdag kveld eller søndag formiddag, dersom man ønsker å avholde en bankett om lørdagen. Lokalet det spilles i må ha plass til fire bord, det skal være skjermer og både lukket og åpent rom av spesifikk størrelse. En annen viktig ting i disse moderne tider er at minst en kamp i hver eneste finalerunde skal overføres live på internett.

Slik spilles NM for klubblag i bridge

Først av alt er det altså de innledende rundene der man helt i begynnelsen møter lokale lag, slik at reiseveien blir overkommelig. Deretter utvides dette sakte men sikkert til å gjelde større og større deler av landet. Til å begynne med får alle lag spille to kamper, de som vinner begge disse to kampene går rett til neste og tredje runde.

De andre lagene rangeres etter poeng, så VP og til slutt etter noe som kalles IMP-kvotient. På denne måten går hele 112 lag til den tredje runden. I finalen er det så åtte lag som konkurrerer om tittelen. Hvert lag kan bruke maksimum fem spillere per runde. Rundene spilles slik:

  • – 2. runde spilles det 24 / 28 / 32 spill
  • – 4. runde spilles det 36 spill
  • – 6. runde spilles det 40 spill – kan reduseres til 36 / 32 spill dersom begge lagene er enige

Norgesmesterskapet for klubblag i bridge er veldig populært og i 2016 deltok hele 210 lag fra 122 av Norges bridgeklubber. I 2015 var det det ikke mindre enn 131 av klubbene som deltok med hele 219 lag.

Finalen i 2017 finner sted i Vestlandets vakre hovedstad Bergen, der årets åtte beste lag skal møtes til dyst. Vertskap er Bergen Akademiske BK. Denne klubben, med 99 medlemmer, ble stiftet i 1967 og har Studentsenteret i Bergen som fast spillested.

Vil du og laget ditt være med i årets kamp om tittelen er det viktig at dere melder dere på. Jo flere lag og spillere, dess morsommere blir turneringen.

Privacy Policy