Norske verdensmestere

I 2007 tok Norge den aller gjeveste medaljen i verdensmesterskapet for lag. Arrangementet gikk av stabelen i Bermuda Bowl i Shanghai og den sure andre plassen ble overlatt til USA. De norske verdensmestrene var Tor Helness, Boye Brogeland, Glenn Grøtheim, Geir Helgemo, Erik Sælensminde og Ulf Tundal.

Tor Helness

Denne mannen ble født 25. juli 1957 i Bodø og hans mer enn 30 nasjonale titler gjør ham til den mestvinnende bridgespilleren i landet. Tor Helness har vunnet flere EM og VM samt nordiske og amerikanske mesterskap i tillegg til en rekke andre turneringer rundt om i verden.

Bodømannen ble bridgespiller på heltid da han opplevde et massivt hjerteinfarkt i 2003, men karrieren som bridgespiller startet egentlig mye tidligere. Han begynte nemlig å spille i en alder av 12 år og ble så dyktig at han var på det norske landslaget som 20-åring. Nå har han tegnet kontrakt med en sveitsisk pengemogul, og spiller derfor for Monaco der han må bo i noen uker av året. Interessen for bridge og dyktigheten har gått i arv, for Tor har en sønn som gjør det svært bra i bridge og en som har tatt et annet kortspill til hjertet, nemlig poker.

Boye Brogeland

Boye er 73-årgang og kommer fra en liten by utenfor Stavanger. Han lærte bridgespillets edle kunst av besteforeldrene da han var åtte og ble bridgespiller på fulltid i 2001. Han har en lang karriere bak seg med mange flotte medaljer og titler fra mesterskap og turneringer i både inn- og utland.

Han står bak utgivelsen av magasinet Bridge i Norge og har også skrevet en bok om spillet. Boye er også kjent for å ha avslørt juks blant profesjonelle topputøvere av bridge. For dette fikk han utmerkelsen «Årets personlighet 2015» av International Bridge Press Association. Baksiden av medaljen er at han lever på hemmelig adresse. Det er ikke bare bare å rokke ved spillingen til proffspillere som tjener millioner på spillet sitt.

Glenn Grøtheim

Glenn ble født den 2. september i 1959 og kommer fra Melhus. Han ikke bare spiller bridge på toppnivå, men han er også forfatteren bak en mengde litteratur om bridgespillet. Glenn er også kjent for å ha funnet opp et meldesystem som kalles Relepresisjon og i 1993 kom han med en bok om temaet, som er oversatt til engelsk og også publisert i USA. Boken finnes også på kinesisk!

Geir Helgemo

Geir Helgemo er en av verdens aller beste bridgespillere, med ikke mindre enn fem titler i VM og en hel haug med andre titler og mesterskapsseire. Helgemo har flyttet til Monaco, der han spiller på et superlag satt sammen av noen av verdens beste bridgespillere. I de siste årene har det kommet frem at også to av makkerne på Geir Helgemos lag i Monaco er blant de som er tatt i juks. Dette fikk alvorlige konsekvenser for det monegaskiske topplaget.

Erik Sælensminde

Erik Sælensminde har vært for fast inventar å regne på det norske landslaget. Han blir gjerne kalt Silla og har blant annet vært makker med Boye Brogeland.

Ulf Tundal

Ulf er fra Sunndalsøra og har en doktorgrad i fysikalsk metallurgi. Han gjorde det stort som bridgespiller før han tok en pause, men har ikke gjort det mindre bra etter at han kom tilbake som spiller i toppsjiktet.

Dette er bare noen av Norges mange gode bridgespillere. Det er godt utvikling og stor interesse for bridge blant den yngre generasjonen med bridgespillere, og det er dermed gode muligheter for at Norge igjen henter hjem flotte titler og skinnende medaljer.

Privacy Policy