Om duplikatbridge

Bridge er et kortspill som ekspertene antar har utviklet seg videre fra to andre lignende kortspill, nemlig amerikaner og whist. Bridge er ikke bare et spill til fornøyelse i selskap og sosiale sammenkomster, det er også et spill der man kan hente hjem heder og ære i form av gylne medaljer og store pengepremier. Det finnes til og med folk som lever av å være profesjonelle bridgespillere. Bridge har en rekke kompliserte regler, som det kan ta tid å lære seg. For å gjøre det hele mer innviklet, eller kanskje det blir enklere slik, kommer bridge i ikke mindre enn to hovedvarianter. Det er duplikatbridge, som brukes når klubbene spiller eller under turneringer og så er det robberbridge, som brukes når man spiller bridge i hyggelig lag for å ha det litt moro.

Duplikatbridge

Duplikatbridge er altså den formen av dette kortspillet som gjelder når det blant annet kommer til turneringer. For å minske muligheten for å ha hell eller uhell med kort spiller alle de samme spillene og alle kortene ligger i mapper, som da kalles dubletter. Det er ikke poengene man oppnår i hvert spill som teller, men hvordan man spiller i forhold til spillerne som sitter i samme retning som deg.

Lagturneringer i duplikatbridge

Det spilles både par- og singleturneringer i duplikatbridge, men lagturneringer er noe av det mest vanlige. Et lag består av minst to par, men det kan også ha en eller to personer ekstra. Det er dog kun fire av lagmedlemmene som kan spille ad gangen. Det som skjer er at man har to bord, der man sitter N-S (nord-sør) ved det ene og Ø-V (øst-vest) ved det andre. De samme spillene spilles begge steder. Er det en klubbturnering spilles det kanskje ikke mer enn fire spill, mens på høyere nivåer kan det være langt flere. Det er faktisk ikke uvanlig at man spiller runder på hele 16 spill.

IMP eller International Match Points

IMP er en beregningsmetode som for det meste brukes under lagturneringer. Her bruker man differansen i de to bordenes score, og denne danner da grunnlaget for antall IMP. Spiller man turneringer for par eller single, beregnes det ofte matchpoeng. Da beregnes det score for hvert spill man spiller.

OL i bridge

Visste du at det blir arrangert OL i bridge? Det første OL ble arrangert i 2008 og fant sted i Beijing i Kina, deretter fulgte den franske byen Lille i 2012 og i 2016 ble dette arrangementet, som egentlig heter World Bridge Games, arrangert i Wroclaw i Polen. Arrangementet går av stabelen hvert fjerde år. I Beijing tok faktisk Norge en svært hederlig og fantastisk tredje plass, og da var det hele 71 lag med i kampen om medaljene!

Før dette ble det i perioden fra 1960 til 2004 arrangert noe som ble kalt World Team Olympiad. Det aller første arrangementet i 1960 ble avholdt i Italia, der 29 lag var påmeldt åpen klasse. Det var Frankrike som stakk av med den gjeveste medaljen, med Storbritannia og USA på henholdsvis andre og tredje plass.

Privacy Policy