Ulike spillestrategier i bridge

Det er liten tvil om at bridge er et spill med mange varianter og mulige strategier. På mange måter kan det sammenlignes med sjakk, ikke så mye på grunn av spillet som de mange mulighetene som finnes innen et spill. Selvsagt har det noe å si hvilke kort du får, men det er også viktig å vite hvordan kortene skal spilles når dere begynner på selve spillet. Det finnes en lang rekke triks / strategier som kan benyttes innen bridge og vi har sett på noen av disse.

Strategier i bridge

Noen av strategiene som du kanskje kommer til å høre om hvis du spiller bridge er trumping, crossruff, finesse, holdup, trekke trumps og managing entries. Vi skal prøve å forklare noen av de mest kjente.

Drawing trumps (trekke trumfer) – er en strategi når du spiller som spillefører i en trumf kontrakt. Her har du forhåpentligvis valgt en trumffarge der du har de fleste av dem. Ideelt sett bør du ha åtte eller flere trumfer. Likevel vil dine motstandere ha noen trumfer og de kan forstyrre din kontrakt. Det er derfor ofte lurt å føre trumfer for et par runder tidlig i hånden. Siden dine motstandere er tvunget til å følge etter, kan du trekke trumfene deres og spille resten av hånden i trygghet. Det er derfor denne strategien kalles å trekke trumfer, du trekker dem altså fra motstanderen. Med denne strategien hindrer du motstanderen i å få tak i dine egne trumfer. Generelt vil du ønske å trekke trumfer så snart du kan, med mindre du kan se en spesiell grunn til ikke å gjøre det. Det finnes flere gode grunner til at du vil vente med å trekke trumfer og en av dem er at du har et behov for å kaste kortene dine raskt.

Finesse – Hvis du har alle de beste kortene i en farge, kan du vinne med dem dersom du spiller dem riktig (forutsatt at motstanderne ikke klarer å trumfe). Hvis du holder både ess og dame og dine motstandere har kongen, kan det virke som du ikke kan få to stikk med dem. Men hvis du spiller ut riktig kan du scorer med dronningen 50 % av tiden.

Tenk deg at du er spillefører (Sør) og dummy (Nord) har ess og dame i hjerter. Hvis du spiller ess og siden dame, så vil motstanderen ta stikket med kongen om han holder den (med mindre han / hun kun har kongen). På den annen side, hvis du spiller ut en lav hjerter fra hånden din (Sør), så kan du være i stand til å vinne dame. Om vi antar at Vest holder kongen og dersom Vest spiller kongen på din lave hjerter, så kan du spille ess og dame er en garantert vinner i neste runde. Dersom Vest ikke spiller kongen, så kan du spille damen og vinne den. Selvsagt må du huske på at hvis kongen er hos Øst, så vil det ikke fungere så godt. Du vil spille dronningen og tape.

Hvordan vet du om du vil spille en finesse? Av og til vil det være en ledetråd under auksjonen (la oss si at Øst allerede har vist at han har ess og konge i en annen farge, men hans bud utelukker at han har ti poeng eller mer). Likevel er det som regel rent skjønn og dette gir deg en 50 % sjanse.

Det tar tid å lære seg bridge, men med litt øvelse og teorilesing er du på god vei!

Privacy Policy